Muisteloita Sukevan kylästä 1970-luvulta

Linkki: Tämä tarina on kuunneltavissa myös äänitiedostona.

Sukevan rautatieasema seisoo ylpeänä paikallaan radan tuntumassa, kuten se on seissyt jo 70 vuotta. ”Lättähatut” ja pikajunat kuljettavat ihmisiä ja tavaroita kaupunkeihin ja takaisin. Kun asemalta tultiin Sukevan kylää halkovalle tielle, oli risteyksen molemmilla puolilla kauppoja. Oikealla puolella oli K-kauppa Suutarinen & kni, joka jatkoi Eino Airaksisen kauppatoimintaa. Rakennuksen toisessa päässä oli matkahuolto ja baari, jossa kuria asiakkaille pitivät Niemen Hinttu ja Huuskon Hilkka. Vasemmalla puolella koulua vastapäätä oli Konttisen entisen liiketalon vieressä liikerakennus, jossa toimi tukolainen Kastarin kauppa. Samassa rakennuksessa oli myös ravintola Holvilinna. Pienen matkan päässä Nevanmäellä oli vielä talo, jota vieläkin kuuli sanottavan Nevan kaupaksi, vaikka kauppaa siinä ei enää ollut. 

Kun aseman risteyksestä käännyttiin oikealle isommalle tielle, oli vasemmalla uudehko liikerakennus, ns. säästöpankin talo. Talon etelänpuoleisessa päädyssä oli postin ja postipankin toimitilat. Postin vieressä pienessä liikehuoneistossa piti toimistoaan metsäfirma, ja isommassa huoneistossa toimi Valo-Sähkölä Oy, joka muutti myöhemmin nimensä Savon Sähköläksi. Sen vieressä oli Ylä-Savon Säästöpankki, jossa töitä tehtiin pankinjohtajan ja kolmen virkailijan voimin. 

Samalla puolella tietä seuraavana oli perinteikäs Komulan talo, entinen Kestikievari, jossa asuntojen lisäksi oli Kusti Niskasen pienkonekorjaamo. Komulaa vastapäätä oli Osuuskauppa, jossa myytiin kaikkea, mitä kotona tarvittiin. Osuuskaupan jälkeen Tervatien kohdalla oli Sukevan Osuuspankki. Myös osuuspankissa oli useita virkailijoita töissä. Tervatien alkupäässä oli suuri puinen talo, jossa oli apteekki. Apteekista haettiin rohdot niin ihmisille kuin eläimillekin. Tie jatkui Supromille saakka. Suprom Oy valmisti kaarihalleja vientiin, lähinnä Venäjälle. 

Palataan takaisin Tervatietä ja mennään rautatien ylittävän sillan kautta katsomaan, mikä viitostien varressa on. Siellähän on Kesoilin huoltoasema ja autokorjaamo. Palataan uuden Rivikymppi -nimisen rivitalon ohi takaisin sillalle ja käännytään siitä Raudanjoentielle. Ensimmäiset rakennukset ovat museo vasemmalla ja entinen Ylä-Savon kauppa oikealla. Kauppoja riittää. Ylä-Savon jälkeen seuraava kauppa on entinen Ahosuon kauppa, jonka takana on toiminnassa oleva valssimylly. Pekka Ahosuo jauhaa viljat isännille. Sitten on Karppisen kukkakauppa ja hautaustoimisto. Paloaseman kohdalta voidaan kääntyä oikealle Tauriaisen pajalle, jossa työskentelevät pikku-Mikko ja iso-Mikko. Pajan toisella puolella on Sukevan Yhteiskoulu, jossa oppilaita käy pitkien matkojen takaa siten, että he asuvat viikot Sukevalla koulukortteerissa. 

Yhteiskoululta johtaa oikopolku kirkon pihalle. Kirkon jälkeen toisella puolen tietä on vielä yksi kauppa, Sukevan Pukimo. Toisella puolella tietä lähellä joenrantaa on Rantabaari. Kyllä Sukevalla yritystä oli, ja yrityksiä. 
Hengellisissä asioissa ihmisiä auttoi kirkko. Pappila oli kirkon takana ja pappilan yhteydessä kirkkoherranvirasto. Hirsikankaan seurakuntatalo oli Sukevanjärven rannassa mäen päällä ja katseli sieltä yli koko Sukevanjärven. 

Lähde: Arja Väisäsen muistikuvat vuodelta 1971